Realizarea unei evaluări a preferințelor este unul dintre primii pași pe care îi realizăm atunci când ne propunem să modelăm comportamentul copiilor aflați într-un proces de terapie ABA.

Diferitele modalități prin care putem realiza o evaluare a preferințelor prezintă atât avantaje, cât și dezavatanje, scopul final fiind, însă, același – identificarea sistematică a unei ierarhii a obiectelor sau activităților preferate cu potențial rol de întăritori.

Regăsiți, în continuare atât o descriere scurtă, cât și o demonstrație video a câtorva dintre modalitățile de realizare a evaluării preferințelor:

 

  1. Acest video surprinde modul de realizare al unei evaluări a preferințelor utilizând observația liberă. Acest tip de evaluare ne permite să identificăm ce stimuli sunt sau nu preferați de către copil.Este indicat să realizăm o astfel de evaluare atunci când nu nu știm cu exactitate care sunt acei stimuli care îi plac sau îi displac copilului.Totodată, este indicat să utilizăm acest tip de evaluare în situația în care copilul prezintă o serie de comportamente indezirabile atunci când accesul la jucăriile preferate îi este blocat, deoarece în cadrul acestui tip de evaluare copilul primește acces nelimitat la stimulii preferați.

2. În cadrul acestui video putem observa modalitatea de realizare a unei evaluări a preferințelor utilizând metoda stimulilor multipli fără înlocuirea acestora. Acest tip de evaluare ne permite să identificăm care este ierarhia stimulilor preferați de către copil dintr-un anumit grup de stimuli. De cele mai multe ori (însă nu de fiecare dată) stimulul aflat în topul ierarhiei preferințelor copilului poate fi utilizat pentru întărirea comportamentelor dezirabile. Evaluarea preferințelor prin oferirea stimulilor multipli fără înlocuirea acestora este recomandată atunci când copilul poate scana în mod consecvent un câmp mare de itemi și poate face alegeri pe baza preferințelor sale.

  •  Nu este recomandat ca acest tip de evaluare să fie utilizat în situația în care blocarea accesului la stimulii preferați declanșează comportamente indezirabile.
  • În general, evaluarea preferințelor privind jucăriile și evaluarea preferințelor cu privire la anumite alimente se realizează în cadrul unor seisuni diferite.

3. Acest video surprinde modul în care terapeutul realizează o evaluare a preferințelor prin prezentarea de stimuli multipli cu înlocuirea acestora, utilizând jucării. Acest tip de evaluare ne permite să stabilim o ierarhie a preferințelor copilului raportat la un anumit grup de stimuli prezentați. În general, item-ul aflat în topul preferințelor copilului poate fi utilizat pentru întărirea comportamentelor sale dezirabile.

  •  Este recomandat să utilizăm o astfel de evaluare a preferințelor atunci când copilul poate scana în mod consecvent un câmp mare de itemi și poate face alegeri plecând pe baza preferințelor sale. Deși evaluarea preferințelor prin prezentarea de stimuli multipli cu înlocuirea acestora durează mai mult comparativ cu prezentarea de stimuli multipli fără înlocuire, aceasta este recomandată atunci când copilul demonstrează comportamente indezirabile, declanșate de blocarea accesului la stimulii preferați.
  •  În general, evaluarea preferințelor privind jucăriile și evaluarea preferințelor cu privire la anumite alimente se realizează în cadrul unor seisuni diferite.

4. Acest video surprinde modul în care este realizată o evaluare a preferințelor prin prezentarea stimulilor individuali. Acest tip de evaluare permite emiterea unei ipoteze legată de ceea ce preferă sau nu copilul, precum ne permite și conturarea unei ierarhii a preferințelor dintr-un grup specific de stimuli.

  • Uneori (dar nu tot timpul), putem utiliza acei itemi pe care copilul îi preferă cel mai mult pentru a-i întării comportamentele dezirabile. Evaluarea preferințelor prin prezentarea individuală a stimulilor este cea mai potrivită evaluare atunci când copilul nu poate face alegeri în mod consecvent.
  • Totodată, este adecvat să o utilizăm și atunci când copilul prezintă comportamente problematice în situațiile în care îi sunt retrași itemii preferați, deaorece în cadrul unei astfel de evaluări copilului i se permite să se joace cu obiectul ales atât cât își dorește.

5. În acest video, terapeutul realizează o evaluare a preferințelor utilizând perechi de stimuli. Acest tip de evaluare permite identificarea unei ierarhii a preferințelor copilului dintr-un grup specific de itemi. Adesea putem utiliza acei itemi pe care copilul îi preferă cel mai mult pentru a-i întării comportamentele dezirabile.

  • Deși realizarea acestui tip de evauare necesită mult mai mult timp decât cele care utilizează stimuli multiplii cu sau fără înlocuire, ea este adecvată pentru situațiile în care copilul nu reușește să scaneze în mod constant un câmp mare de itemi și să facă o alegere pe baza propriilor preferințe.
  • De obicei, evaluările preferințelor referitoare de jucării, respectiv alimente sunt realizate în sesiuni separate.

Învață mai multe la cursurile ABA Masters!