Intrebari frecvente

Aici găseşti răspunsuri la cele mai frecvente întrebări.

Dacă ai alte întrebări ne poți scrie un mesaj pe pagina de Facebook sau un email la contact@abamasters.ro

Da. Solicitarea de înscriere în Registrul TSA poate fi făcută de psihologii cu drept de liberă practică.

 1. Cursul le oferă psihologilor cu drept de liberă practică competența de a lucra cu copii cu TSA pe baza principiilor ABA. Este însă necesar ca, în funcție de experiența anterioară, de specializarea obținută anterior să solicite supervizare din partea unui analist comportamental pentru realizarea planurilor de intervenție personalizată pe baza cărora vor lucra cu copiii cu TSA.
 2. În cazul în care nu sunteți psiholog cu drept de liberă practică, este necesar să lucrați permanent sub supervizarea unui analist comportamental.

Pentru a putea lucra cu copiii cu TSA ca ”terapeut ABA/ instructor comportamental” este necesar să parcurgeți cursul Tehnici ABA în TSA, iar ulterior să lucrați obligatoriu sub supervizarea unui analist comportamental.

Pentru a putea lucra independent în calitate de ”terapeut ABA” fără supervizare permanentă din partea unui analist comportamental este necesar să parcurgeți cursul de Tehnici ABA în autism, dar să îndepliniți și următoarele condiții:

 • Să fi parcurs un curs postuniversitar în analiza comportamentală aplicată.
 • Să aveți drept de liberă practică în psihoterapie cognitiv comportamentală, clinică sau psihopedagogie specială și experiență anterioară în lucrul cu copii cu TSA. Este o recomandare a specialiștilor ABA Masters până la momentul în care vor fi create standarde în România pentru domeniul analizei comportamentale aplicate.

La curs poate participa oricine este interesat să învețe despre autism și tehnici de lucru ABA, finalitatea este însă diferită:

 1. Psihologii cu drept de liberă practică vor primi diplomă cu credite din partea Colegiului Psihologilor din România.
 2. Persoanele care nu intră în prima categorie vor primi diplomă de participare.

Registered Behavior Tehnician este o acreditare oferită de BACB – Behavior Analyst Certification Board.

Pentru a obține acreditarea este necesar să parcurgeți pașii următori:

 1. Parcurgerea unui training de minim 40 ore care acoperă subiectele impuse de BACB – cursul Tehnici ABA în TSA acoperă training-ul impus de BACB.
 2. Evaluarea abilităților
 • Evaluarea va fi facută de un BCBA sau BcaBA.
 • Evaluarea nu este inclusă în curs – poate fi făcută ulterior de unul dintre traineri sau de către orice alt consultant BCBA sau BcaBA.
 • înscrierea la examen – 85 multiple choice questions. Examenul este independent de curs și se ține la Computerland România după ce a fost făcuta anterior înscrierea pe site-ul BACB și completată aplicația.

Pentru obținerea acreditării ca RBT, nu este necesar să fi absolvit o facultate.

Toate detaliile legate de condițiile impuse de BACB pentru obținerea acestei acreditări pot fi găsite aici Registered Behavior Technician Handbook (bacb.com)

Vă recomandăm să citiți cu atenție RBT Handbook.