Analiza comportamentală aplicată este acum recunoscută și reglementată în cadrul Colegiului Psihologilor din România.

Demersul de reglementare al analizei comportamentale aplicate a început în toamna anului 2019, inițiat de Institutul ABA Romania, cu susținerea Autism Voice, Help Autism, Lumea lui Arthur și implicarea Mara Calista, deputat PNL.

În ultimul an demersurile de reglementare au fost continuate în colaborare cu Colegiul Psihologilor din România și ne bucuram că am reușit să ajungem la un rezultat important pentru comunitatea analiștilor comportamentali din România.
Mulțumim mult organizațiilor și specialiștilor implicați în acest demers: membrii Institutului ABA România, care și-au alocat timp, organizațiior care au sustinut demersul și Marei Calista care a ales să susțină un demers atât de important pentru specialiștii care practică ABA în beneficiul copiilor cu autism și nu numai.

Vor exista cursuri de formare de lungă durată recunoscute de Colegiul Psihologilor pentru psihologii care vor să obțină dreptul de liberă practică în analiza comportamentală.

Pentru persoanele care au experiență anterioară și cursuri de formare în analiza comportamentală în afara tării sau in România, există o procedura de grandparenting și iși vor putea obtine dreptul de liberă practică pe treptele autonom, specialist sau principal în funcție de experiența ce poate fi demonstrată.
În data de 3 iunie a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 514 Hotărârea Comitetului director al Colegiului Psihologilor din România privind ”Standarde generale pentru obținerea atestatului de liberă practică în specialitatea consiliere psihologică – analiză comportamentală aplicată”: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/283453