Literatura de specialitate subliniază efectele pozitive pe care le are implicarea părinților în procesul de recuperare al copiilor cu autism.

Dar atunci când părintele nu cunoaște principiile și tehnicile utilizate în ABA și nu devine un partener al echipei de specialiști al căror obiectiv comun îl reprezintă dezvoltarea optimă a copilului, pot apărea următoarele obstacole:

Comportamentele problemă

Prin comportamentul lor, copii ne transmit ceea ce vor. Dar de asemenea îl folosesc pentru a comunica. ABA te poate ajuta să înțelegi ce vrea sa îți spună copilul tău.

Izolarea socială

Copiii cu autism prezintă dificultăți în ceea ce privește interacțiunea socială. Tehnicile ABA pot fi folosite pentru a-l învăța pe copil cum să interacționeze cu ceilalți copii și să își facă prieteni.

Dependența

ABA ne oferă unele dintre cele mai eficiente instrumente pentru a-l ajuta pe copil sa își dezvolte abilitatile necesare unei vieți independente.

Deși ABA este validată ca domeniul care oferă cele mai eficiente metode de stimulare a dezvoltării copiilor cu autism, atunci când părinții nu se implică în înțelegerea și aplicarea acelorași principii și tehnici acasă, ca și în terapie cu propriul copil, ne putem aștepta la:

  • Copilul primeste informatii contradictorii;
  • Copilul poate să devină confuz cu privire la ceea ce se astepată de la el;
  • Copilul poate avea dificultati in generalizarea abilitatilor – extinderea și utilizarea cunoștințelor consolidate în terapie și în alte medii de interes;
  • Părintele poate să se simtă neajutorat.

Tehnicile traditionale de parenting se dovedesc adesea ineficiente in cazul copiilor cu TSA, iar acest lucru te poate face sa te simti singur si neajutorat. Invatand ABA vei putea:

  • Să îți recapeți speranța;
  • Să reduci sentimentele de furie și frustrare;
  • Să câștigi încrederea că poti gestiona orice situație.