Dr. Gregory Hanley este omul care aduce o nouă perspectivă asupra intervențiilor ABA, care plasează în centrul analizei comportamentale aplicate persoana cu TSA, nevoile și dorințele sale, în cel mai firesc mod posibil.

Azi, ABA înseamnă mai mult decât ceea ce știam în trecut și credem că perspectiva contemporană care începe să se contureze este cel mai minunat lucru!

Creează bucurie ca să-l înveți

Este unul dintre primele principii. Creează un mediu în care copilul cu autism să fie 𝗳𝗲𝗿𝗶𝗰𝗶𝘁, 𝗿𝗲𝗹𝗮𝘅𝗮𝘁 𝘀̦𝗶 𝗶𝗺𝗽𝗹𝗶𝗰𝗮𝘁, un context în care să se simtă în siguranță și în control.

Îmbogățește acest mediu cu obiectele și activitățile pe care le iubește. Nu te zgârci cu lucrurile – cu cât mai multe, cu atât mai bine. Asigură-te că incluzi și toate lucrurile pe care le-a pierdut în trecut, la care nu a avut acces sau la care i-a fost restricționat accesul din cauza modului în care a interacționat cu acestea, pe care oamenii l-au etichetat ca fiind un mod disruptiv sau neadecvat de interacțiune.

Nu îi restricționa în niciun fel libertatea de a acționa sau de a se mișca.

Lasă ușile deschise. Urmează-i interesul și motivația în toate, în acțiuni sau în conversație. Lasă copilul cu autism să aducă alte materiale în acest mediu, să le îndepărteze, să repoziționeze obiecte și oameni și, în principiu, să recreeze situația prin acțiunile sau cuvintele sale.

Asigură-te că oferi semnale clare că asculți și că te afli într-o poziție submisivă

Încearcă să stai la o distanță optima, dar fără a invada spațiul de care are nevoie; la același nivel, nu mai sus.

Fii 100% disponibil pentru el

Dar fără a adăugă „încă două procente” ale tale, în afară de cazul în care ți se cere. Abține-te chiar și de la laude uneori, cu excepția cazului în care copilul cu autism inițiază acest lucru, povestindu-ți ceea ce face sau ceea ce tocmai a făcut și ești într-adevăr impresionat.

Răspunde la toate încercările sale de a comunica

Acest lucru se va întâmpla imediat dacă te oprești din a încerca să conduci situația. Ajută-l, de exemplu, nu atunci când se chinuie, ci atunci când cere să fie ajutat. Implică-te în ajutorul pe care îl oferi chiar și atunci când nu ești sigur cum să o faci. Nu lăsa niciun comportament față de tine să treacă neobservat; reacționează natural la comportamentul ei, dar nu încerca să direcționezi următoarea interacțiune – lasă-l pe el să conducă.

Continuă să analizezi contextul și forma de interacțiune până când copilul cu autism nu mai vrea să fie în niciun alt loc în afară de acesta creat de tine. Lasă-l să „voteze cu picioarele.” În afară de faptul că oferă demnitate și că se evită restricționarea fizică, a oferi copilului libertatea de a pleca îți va oferi informații importante. Dacă vrea să plece înseamnă că ceva important lipsește din mediu sau că există ceva față de care are o aversiune. Continuă să încerci să construiești și să definești contextul până când copilul cu autism este fericit, relaxat și implicat, pe perioade prelungite. Înțelege că fericirea, relaxarea și implicarea arată foarte diferit la persoanele cu autism și că este esențial ca cineva care îl cunoaște și îl iubește să fie prezent în acest moment și în continuarea procesului.

În concluzie, arată-i copilului cu autism că îl cunoști, că îl vezi, că îl asculți și că ești acolo pentru el. Acesta este primul și cel mai important pas în ABA.

Dr. Gregory Hanley va susține pe 9 iunie un webinar intitulat Practical Functional Assessment and Treatment of Severe Problem Behavior.

Detalii complete aici.