În data de 9 noiembrie 2021 a fost emis avizul favorabil privind introducerea ocupației de analist comportamental în Clasificarea ocupațiilor din România.

𝟐𝟐𝟔𝟗𝟐𝟕 este codul acestei ocupații care se practică în România de peste 15 ani.

Demersul a fost inițiat în toamna anului 2019 de către Institutul ABA România, Autism Voice și Help Autism, iar acum, după 2 ani, ocupația a fost introdusă în Codul Meseriilor, urmând să înceapă procedurile pentru reglementarea profesiei de analist comportamental în Parlamentul României.

Specialiștii Institutului ABA România lucrează deja la dezvoltarea standardelor astfel încât analistul comportamental să devină o profesie, cu propriile standarde și criterii de acreditare, mai ales acum când ocupația este deja în COR.

Introducerea ocupației în COR și ulterior crearea standardelor pentru a practica profesia de analist comportamental va reglementa foarte multe aspecte deficitare în domeniul serviciilor pentru copiii cu autism în special.

 

„Angajatorii au confirmat faptul că, în formula de acum, Codul ocupațiilor este cu mult depășit de realitatea din piață. În locul celor vechi urmează să fie introduse în COR ocupații de actualitate, precum arhitect de interior, auditor de securitate cibernetică sau analist comportamental, meseria pe care încercăm să o introducem în COR din 2019. Analistul comportamental este profesionistul care furnizează servicii conexe actului medical constând în realizarea planurilor de intervenție pe baza principiilor analizei comportamentale. Analistul comportamental este acum ocupație introdusă în COR. După 20 de ani de practică în analiza comportamentală în România, avem în sfârșit recunoscută ocupația”, a declarat Anca Dumitrescu, Președinte Autism Voice, trainer ABA Masters.

Un articol detaliat poate fi citit pe site-ul autismvoice.ro. Detalii aici.

Învață mai multe la cursurile ABA Masters!