Z-Vibe este instrument folosit în logopedie pentru îmbunătățirea tonusului și stimulare orală. Produsul are o vibrație ușoară care îl ajută pe copil să învețe pronunția corectă a sunetelor vibrante (j,r, z). De asemenea, vibrația periuței ajută copilul să devină mai conștient de musculatura inclusă în vorbire: buze , limba, obraji, aspect esențial în terapie.

 

În cazul în care nu sunteți familiarizați, Z-Vibe este un instrument motor oral cu vibrații care oferă un aport senzorial variat pentru masaj oral, stimulare, conștientizare, explorare și multe altele. Este folosit pentru a construi o varietate de abilități de vorbire, hrănire și senzoriale orale necesare funcției de zi cu zi. Pentru a activa caracteristica cu vibrație a Z-Vibe, pur și simplu răsuciți capătul butonului mânerului în sensul acelor de ceasornic până când acesta începe să vibreze. Pentru a-l opri, răsuciți butonul în sens invers acelor de ceasornic până când mânerul nu mai vibrează.

Aparatul Z-Vibe ajută la conștientizarea senzațiilor orale, desensibilizarea față de anumite texturi sau mâncăruri, desensibilizare tactilă.

Când utilizați Z-Vibe, puteți folosi mai multe tipuri diferite de „vârfuri” pe ambele capete ale mânerului (astfel încât să puteți avea două tipuri diferite atașate simultan) pentru a viza diferite tipuri de hrănire, vorbire și motor oral aptitudini.

 

Exerciții care se pot realiza cu ajutorul acestor instrumente:

 

Preefer Tip – se atașează la Z-Vibe, iar forma sa rotunjită este perfectă pentru rulare pe buze, limba, interiorul obrajilor, buze.

Acest exercițiu îl poate ajuta pe copil la conștientizarea senzațiilor orale.

 

 

 

 

Fine Tip – accesoriu pentru Z-Vibe, foarte bun pentru a direcționa atenția către un anumit punct tactil.

Acest exercițiu îl poate ajuta pe copil să conștientizeze anumite puncte tactile și desensibilizare.

 

 

 

Brash Tip– împreună cu Z-Vibe formează o periuță senzorială. Perii moi și flexibili ajută la masajul gingiilor și desensibilizare.

Acest exercițiu îl poate ajuta pe copil să conștientizeze aparatul fono-articulator și să realizeze anumite repere necesare în logopedie.

 

 

 

Probe Tip – este cel mai versatil accesoriu pentru Z-Vibe. Cele 3 suprafețe diferite oferă stimulare senzorială variată pentru buze, gingii, limbă, palat, obraji

Acest exercițiu îl poate ajuta pe copil să își conștientizeze senzațiile orale, desensibilizare pentru anumite texturi, materiale.

 

 

 

Tongue Tip – conceptele de lateralizare și ridicarea a limbii sunt foarte importante.

Acest exercițiu îl poate ajuta pe copil să își Îmbunătățească mișcările aparatului fonoarticulator, flexibilitatea limbii.

 

 

 

Utilizați-le pentru a oferi stimulare tactilă și feedback senzorial la buze, limbă, gingii, obraji și maxilar. Ele pot fi folosite și în afara gurii pe brațe, mâini etc. Pentru defensivitate și sensibilitate orală, începeți cu vârfurile netede și treceți la vârfurile texturate. Pentru exercițiile motorii orale, Probe, Preefer și Fine Tips sunt cele mai populare și versatile opțiuni.

Este un instrument terapeutic, fiind recomandat pentru orice vârstă.

 

Discutăm mai multe despre aceste aspecte, în cadrul cursului Limbaj funcțional și tehnici de logopedie în tulburările de dezvoltare. Te așteptăm!

Învață mai multe la cursurile ABA Masters!