Domeniul analizei aplicate a comportamentului se bazează în mare măsură pe date exacte pentru a lua deciziile legate de intervenție. De obicei, specialiștii colectează datele privind frecvența și rata pentru a urmări comportamentele care au un început și un sfârșit distincte. Deși datele privind frecvența și rata furnizează informații importante despre apariția comportamentelor, practicienii din domeniu au adesea dificultăți cu colectarea corectă a datelor. Iată câteva soluții creative pentru a face colectarea de date mai ușoară și mai accesibilă.

 

Obstacolele colectării datelor privind frecvența

Identificarea obstacolelor din calea colectării exacte a datelor ajută la gasirea unor soluții creative pentru a le depăși. Deși este posibil să întâmpinați diferite obstacole în practica dvs., două dintre acestea par să apară cel mai des in timpul sesiunilor de terapie ABA. Adesea, personalul are cele mai mari dificultăți în colectarea corectă a datelor atunci când trebuie să colecteze frecvența pentru comportamente cu frecvență înaltă sau când actul de colectare a datelor devine întăritor pentru copil.

 

Comportamente cu frecvență înaltă

 • Mulți copii cu autism se angajează în diferite comportamente dezadaptative care apar la o rată prea ridicată. De cele mai multe ori, schimbarea comportamentului are loc treptat, în timp. Pentru a stabili eficacitatea unui plan de reducere a comportamentului, datele colectate trebuie să fie corecte. Deși colectarea datelor privind frecvența și rata nu este neapărat cea mai practică metodă de colectare a datelor pentru comportamentele cu frecvență înaltă, este cea mai sensibilă la schimbarea comportamentului, cu condiția ca datele să fie corecte.

 

Colectarea datelor devine întărire

 • Mulți copii cu autism nu acordă atenție colectării datelor de către un profesionist. Alți copii găsesc orice formă de atenție motivantă. Atunci când acești copii asociază comportamentul cu comportamentul personalului, rezultatul poate fi o creștere a acestui comportament. Tehnicile tradiționale de colectare a datelor solicită personalului să facă un anumit tip de semn sau o înregistrare electronică. Aceste metode nu sunt îndeajuns de subtile pentru copiii atenți la comportamentul personalului.

 

Tehnici de colectare a datelor

Iată 5 opțiuni pentru colectarea mai ușoară și mai discretă a datelor. Fiecare dintre aceste tehnici are propriile avantaje și dezavantaje. Încercați-le și vedeți ce funcționează cel mai bine pentru dvs.!

 1. Dispozitiv de măsurare cu clicuri
 • Dispozitivul de măsurare cu clicuri este un instrument excelent pentru numărarea comportamentelor cu frecvență înaltă și poate fi utilizat cu ușurință pentru a calcula rata (calculați doar frecvența/timpul). Aceste clicuri reprezintă o modalitate excelentă de a urmări o varietate de comportamente care apar frecvent. Pur și simplu atribuiți fiecărui comportament o culoare și faceți clic atunci când acesta se manifestă. Dispozitivele, includ un cârlig pe care îl atașați la un carabinier, astfel încât să le puteți atașa la buzunar sau curea. Acestea sunt accesibile și disponibile pe Amazon. Dezavantajul lor major este sunetul de clic pe care îl fac. Evitați aceste situații pentru copii al căror comportament este întărit de personalul care colectează date.
 • Ca alternativă, dispozitivele digitale de numărare vă asigură subtilitatea de care aveți nevoie, dar aceste pot fi sensibile și riscați să numărați un comportament care nu apare. Dacă este purtat pe degetul mare, este mai puțin probabil să apăsați butonul în mod accidental. Din nou, aceste instrumente sunt ieftine și ușor de găsit pe Amazon.

 

 1. Obiecte mici în buzunare
 • Luați în considerare această opțiune low-tech pentru a urmări apariția unui comportament. Puneți o colecție de obiecte mici într-un singur buzunar. Pe măsură ce apare comportamentul, transferați numărul corespunzător din acel buzunar în celălalt buzunar.
 • Această metodă oferă o oarecare subtilitate pentru personalul bine instruit. Pentru a optimiza discreția, personalul își bagă mâna în buzunar și scoate cu atenție un obiect în mână pe măsură ce comportamentul apare. Odată ce copilul se uită în altă parte, personalul mută obiectele din acel buzunar în celălalt. Cu cât comportamentul apare mai frecvent, cu atât obiectele trebuie să fie mai mici.
 • Cu această opțiune, riscați să lăsați accidental obiectele fie înapoi în buzunarul original, fie pe podea atunci când le transferați. În plus, trebuie să numărați fiecare element la sfârșitul sesiunii. În timp ce acest lucru creează o muncă suplimentară, poate fi cea mai bună opțiune pe termen scurt dacă aveți nevoie de o metodă discretă de colectare a datelor.

 

 1. Mărgele pe o sârmă
 • Punerea unor mărgele pe o sârmă reprezintă o altă metodă low-tech de colectare a datelor frecvenţei. Când această metodă este bine aplicată, pare că personalul se joacă pur şi simplu cu mărgelele sau lucrează la ceva, fără să fie atent la comportamentul copilului. Personalul poate așeza câteva mărgele la un capăt şi când se manifestă comportamentul, să tragă mărgelele în celălalt capăt.
 • Deși această opțiune poate fi un întăritor pentru personal, deoarece poate avea un efect calmant pentru unii, copiii pot recunoaște faptul că de fiecare dată când apare un comportament, personalul ridică mărgelele. Există 2 moduri de a combate acest efect: alternați între diferite opțiuni sau puneți personalul să se joace cu mărgelele pe tot parcursul zilei, când comportamentul nu apare.

 

 1. Tehnologie
 • Tehnologia oferă o gamă largă de opțiuni, de la cele mai simple la cele mai complexe. Multe aplicații oferă acces la diferite metode de identificare a comportamentului pe măsură ce apare. Unele aplicații exportă sau creează grafice cu aceste date. O opțiune mai simplă este deschiderea unei aplicații de preluare a notelor și adăugarea unui emoji sau a unui alt caracter de fiecare dată când apare comportamentul.
 • La fel ca în cazul metodei cu obiecte mici, personalul trebuie să numere aparițiile la sfârșitul sesiunii. Această metodă oferă câteva avantaje pentru copiii care sunt atenți la comportamentul personalului. Adulții cu tehnologie (telefoane, tablete sau computere) sunt atât de obișnuiți încât devin în esență neobservabili pentru mulți copii. Dar copiii care sunt motivați de tehnologie pot fi nemulțumiți să vadă că adultul și-a găsit propria distracție în timp ce ei se angajează în comportament.

 

 1. Elasticele mici pe degete
 • O altă opțiune low-tech și ieftină este punerea unor elastice mici pe degete (elasticele de păr pentru copii funcționează bine). Așezați-le pe cele de rezervă pe o mână și, pe măsură ce apare comportamentul, puneți-le pe cealaltă mână. Pentru copil, acest lucru poate apărea ca o simplă agitare.
 • Această metodă poate fi ineficientă pentru comportamentele care apar la o frecvență foarte mare. În plus, unora dintre angajați li se pot părea inconfortabile. Acest sistem impune, de asemenea, personalului să numere fiecare elastic la sfârșitul sesiunii. În ciuda acestor dezavantaje, s-ar putea să constataţi că această metodă funcționează cel mai bine pentru circumstanțele dvs.

 

Alegeți un sistem alternativ de colectare a datelor

Există multe metode diferite de colectare a datelor. Datele privind frecvența, deși sensibile la schimbarea comportamentului, pot fi dificil de colectat cu precizie. Adesea, datele la intervale oferă mai multe avantaje pentru comportamentele cu frecvență înaltă, chiar dacă sunt mai puțin sensibile la schimbarea comportamentului.

Învață mai multe la cursurile ABA Masters!