Să fii părinte și să reușești în același timp să ai o viață echilibrată este o provocare ridicată la nivel de artă. Integrate în viața de familie și în educația celor mici, cele 10 sfaturi de mai jos te pot ajuta însă să creezi mai multă armonie și bucurie acasă, în fiecare zi!

Identifică punctele forte ale copilului tău

Tuturor ne place să avem succes și să demonstrăm sau să facem ceea ce știm mai bine. Poți folosi abilitățile sau pasiunile copilului tău în a-i crește stima de sine și încrederea în propriile acțiuni și decizii. În general, copiii vor fi mai dispuși să asculte și să-și corecteze comportamentul dacă demnitatea lor nu este atacată.

Așadar, atunci când sesizezi o dificultate sau când îți dorești să modelezi noi abilități și comportamente, încearcă o variantă de comunicare pozitivă, bazată pe o abilitate pe care copilul o are deja: ”Te descurci foarte bine la matematică și ești cel mai rapid din clasă. Este grozav ! Îți propun să citim de două ori enunțul problemelor înainte de a le rezolva, astfel încât să reușești să le faci corect pe cele mai multe !”

Pedepsirea unui comportament nu este niciodată mai eficientă decât recompensarea

În loc să te focusezi pe ceea ce este negativ, disfuncțional sau problematic, încearcă să găsești modalități prin care să-l ajuți pe copil să-și dezvolte potențialul. Atunci când sunt încurajați, copiii dezvoltă abilități care pot compensa orice deficiență.

De altfel, pedeapsa nu este un mijloc pentru a crește abilități noi, ci are doar potențialul de a reduce comportamente nepotrivite. Însă dacă reducem un comportament, copilul știe ce alt comportament pozitiv ar trebui să aibă pentru a obține ceea ce își dorește. Astfel, pentru orice comportament alternativ pozitiv, oferirea unei recompense asigură succesul!

Evită reacțiile emoționale negative, precum furia, sarcasmul sau ironia

Dacă copilul tău are dificultăți în ceea ce privește controlul propriilor comportamente, reacțiile negative față de el îl vor face să se simtă mai rău, mai anxios sau pot determina o agravare a comportamentelor neadecvate și agresivității. Folosește indicii scurte și neutre sau creează un cod al limbajului care să-l atenționeze pe copil, atunci când se află în situații dificile, înainte de apariția comportamentelor problemă.

Un ton neutru și identificarea unor soluții viitoare împreună cu copilul vor ajuta întotdeauna mai mult decât reacțiile furioase.

Nu-l compara cu frații săi!

Dacă un copil crede că fratele său este favorizat, pot apărea rivalități de lungă durată, ce creează probleme în familie și în interacțiunea dintre ei.

Asigură-te de faptul că cei mici știu că sunt iubiți la fel de tare și că nu există o ierarhie.

Caută ajutor atunci când ai nevoie

Viața de familie este un roller coaster! În toate relațiile și în toate familiile există zile bune și zile pline de dificultăți. În mod cert, ne este imposibil să avem roluri diferite și să ne descurcăm admirabil în toate. Toată presiunea familiei pare a fi pe umerii noștri când copilul întâmpină dificultăți.

Iar pentru a le rezolva și a ne bucura de experiența de a fi părinte, atunci când ne simțim depășiți de management-ul comportamental sau emoțional al copilului, a cere ajutor profesionist este absolut normal.

Oferă copilului atenție pozitivă

Atunci când nu primesc atenție pozitivă din partea familiei, pot alege să caute atenție negativă. Atenția negativă asigură aceeași funcție și, practic, orice fel de atenție este mai bună decât a nu primi nimic.

Uită-te la ce face copilul tău și, oricât de mărunt ar fi lucrul pe care-l face, laudă-l și exprimă-ți mulțumirea pentru comportamentele pozitive sau pentru lucrurile noi pe care le învață.

Monitorizează activitatea de pe internet a copilului

Informațiile pe care le accesează copiii în mediile virtuale îi pot expune unor situații periculoase.

Poți instala un program care să-ți permită să vezi site-urile pe care le accesează copilul și încearcă să fii informat despre activitățile și tipurile de chat pe care acesta le utilizează.

Acceptă faptul că vor exista modificări în viața ta atunci când ai un copil

Diminețile de sâmbătă, cu multă leneveală sau orele de siestă vor fi înlocuite de partide de joacă în parc, ore de tenis sau pictură. Cu toate acestea, adu-ți aminte că este esențial să-ți faci timp pentru tine și pentru partenerul tău – o cină sau o evadare în weekend sunt importante pentru relația de cuplu și sunt benefice echilibrului în familie.

În mod indirect, sănătatea și fericirea părinților influențează semnificativ dezvoltarea copilului.

Creează un model pentru copil

 

Imaginează-ți copilul ca fiind un mic roboțel care copiază și imită tot ceea ce faci tu. Dacă comportamentul tău este unul nepotrivit, este ca și cum i-ai oferi permisiunea de a se comporta în același fel.

Verifică-ți și reglează-ți comportamentul și, cel mai important, nu-ți pierde răbdarea și controlul în fața copilului.

Nu renunța niciodată să crezi în copilul tău

Toate dificultățile și problemele copilului pot fi depășite și rezolvate cu umor, o bună motivație, răbdare și perseverență.

Cu sprijinul adecvat al părinților, chiar și cei mai dificili adolescenți pot deveni persoane uimitoare!

Claudia Matei

Articol scris de:

Claudia Matei

Psiholog, BCaBA