Campania de 20% la final de an este pentru activitatea ONG-ului așa cum este sarea în bucate. Fără ea, nimic nu are consistența care trebuie. Mecanismul de 20% asigură atât beneficii organizației, cât și companiei ce sponsorizează.

În același timp oferă sustenabilitate programelor sau proiectelor organizației și direcțiilor de sprijin ale companiei ce sponsorizează utilizând cel mai simplu instrument la îndemâna unui specialist în strângeri de fonduri – contractul de sponsorizare.

Ce sunt sponsorizările prin 20% din impozitul pe venit sau profit al companiilor?

Este o deducere fiscală conform Legii Sponsorizării și Codului Fiscal, prin care societățile comerciale plătitoare de impozit pe profit/venit pot direcționa, sub formă de sponsorizare, până la 20% din impozitul pe profit/venit către organizații neguvernamentale.

Aici vorbim de două situații punctualeꓽ impozitul pe profit sau impozitul pe venit.

  • La impozitul pe profit, dacă valoarea sponsorizării nu depășește 0,5% din cifra de afaceri, întreaga sumă a sponsorizării se deduce din impozitul datorat la final de an fiscal.
  • La impozitul pe venit, lucru e reglementat și prin Legea 30/2019, direcționarea de până la 20% din impozitul pe venitul se face pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective (de 4 ori pe an/trimestru financiar), iar deducerea se obține prin contract de sponsorizare și formularul 107 de la ANAF. Sumele nescăzute din impozitul datorat se raportează în trimestrul următor, pentru o perioadă de 28 de trimestre.

Aici -> sponsorizare_2020 găsiți un document explicativ de la ANAF referitor la 20% care poate fi folosit pentru a explica mai bine lucrurile contabililor reticenți.

IMPORTANT

Numai ONG-urile înregistrate în Registrul Electronic al ANAF poate fi beneficiar al unei sponsorizări.

Daca vrei să faci Fundraising corect și complet, campania de 20% este, în fapt, cel mai bun prieten al tău!

Cum? Afli tot în Cursul de Fundraising – De la nevoie la finanțare pe sănătate mentală. Detalii aici.

Poți urmări o discuție live despre acest subiect în video de mai jos:

 

 

Articol scris de

Nicoleta Mariana Orlea

Director de fundraising Autism Voice

Învață mai multe la cursurile ABA Masters!