Asociația Autism Voice a lansat proiectul LIFE Autism, un programul pentru tineri cu autism. Este un program complet de terapie, creat pentru adolescenții și tinerii diagnosticați cu autism.

LIFE Autism încorporează predarea abilităților sociale, relaționarea în grup, comunicarea, independența, reglarea comportamentală. Curricula programului cuprinde abilități specifice, precum abilități academice funcționale (ex: matematică – utilizarea banilor, citit și scris – utilizarea unui laptop sau scrierea unui mesaj text), dar și obiective generale, extinse asupra abilităților deja prezente (reducerea dependenței de prompturi și ajutor, auto-reglare și auto-monitorizare a comportamentelor și activităților).

Cum se desfășoară programul?

  • Modelul LIFE Autism înseamnă lucru în echipă, stabilirea și consolidarea relațiilor personale, comunitate și învățare funcțională.
  • Fiecare grup este format din 4-5 tineri.
  • Programul este zilnic, de luni până vineri, cu o durată de 4 ore/zi.

Activitățile terapeutice sunt conduse de către un terapeut și asistate de către un terapeut de sprijin. Curricula și programele sunt realizate și supervizate de către un analist comportamental, cu acreditare BCBA.

Cui se adresează programul?

  • LIFE Autism pentru adolescenți cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani
  • LIFE Autism pentru adulți cu vârsta cuprinsă între 19 și 25 de ani

Deoarece obiectivele se lucrează în grupuri mici, cu mult accent pe relații sociale și se bazează pe multe componente din comunitate, curricula este recomandată tinerilor care pot lucra în formatul unui grup minim 15 minute, pot înțelege și răspunde instrucțiunilor verbale de bază, pot comunica nevoile imediate – ce le place sau nu le place, ce-și doresc (verbal sau printr-un sistem alternativ de comunicare), pot participa în cadrul conversațiilor familiare cu alte persoane și ale căror dificultăți comportamentale pot fi sau sunt deja gestionate printr-un plan de intervenție pozitiv.

Obiectivele terapeutice LIFE Autism

  • Prevenția comportamentelor dificile
  • Crearea unor rutine sociale și personale funcționale
  • Comunicare funcțională
  • Creșterea toleranței și adaptabilității

 

Întregul program terapeutic va fi ghidat de dictonul ”Happy, Relaxed, Engaged”.