Cum și pe cine ajută un protocol de predare?
Mai mult decât o carte și mai mult decât un curs
Protocolul de predare a oricărei abilități este precum inima unei structuri complexe. Asigură funcționalitate maximă abilităților și dacă este corect gândit și implementat, poate face ca rezultatele pe care le obținem să fie optime.
Pentru părinți
Atunci când ești părinte, informațiile tehnice despre terapie sunt uneori dificil de înțeles. Iar când lucrezi cu cel mic, este greu să fii specialist pentru copilul tău, să treci de rolul de mamă sau de tată și să creezi obiective smart, apoi să le aplici sistematic, astfel încât să ai rezultate bune. Dar este important să începi să înveți pas cu pas, astfel încât să capeți încredere în modul în care îi predai copilului tău abilități noi, dar mai ales să poți verifica dacă felul în care obiectivele din planul de terapie al copilului sunt corect structurate și au continuitate.
Când vrei să verifici ceva sau atunci când vrei să planifici să-l înveți pe cel mic o abilitate, caută în modulele ABA Step by Step aria de interes, citește, urmărește cursurile înregistrate și demonstrațiile practice, apoi poți aplica mai ușor și cu mai multă încredere obiectivele pe care ți le-ai propus sau le poți discuta împreuna cu echipa ta de terapie!
Pentru terapeuți
Te-ai gândit vreodată de ce îi învățăm pe copii să coloreze? Coloratul nu are un scop în sine. Iar dacă răspunsul este ”pentru că ajută la coordonarea ochi-mână”, atunci am putea să înlocuim coloratul cu orice altă activitate cu același scop, atunci când unui copil nu-i place prea tare să coloreze, nu?
A învăța să colorezi duce la perfecționarea unor mișcări care vor fi asociate mai târziu cu scrisul. Deci poate fi o preachiziție importantă, pentru că pe baza ei vom construi ceva complex.
Dacă înțelegem acest lucru, vom ști că este important să avem lecții amuzante de colorat, scurte și interesante, nu doar la masa și pe hârtie, ci pe suprafețe variate, astfel încât să stârnim interesul copiilor și plăcerea. Nu ne interesează prea mult să coloreze perfect, și nici să nu depășească acel veșnic contur, ci ne interesează să-l ajutăm în viitor să scrie. Să-și dorească asta, să exerseze, să i pară ușor și plăcut.
Acesta este doar un exemplu. Fiecare specialist trebuie să caute să înțeleagă care este scopul obiectivelor predate și ce va face copilul cu acestea în viitor.
Înainte de a preda un obiectiv nou, care ți se pare dificil, insuficient explicat sau în jurul căruia îți pui întrebări, ia-ți câteva minute și citește protocolul care descrie acel obiectiv. Îl poți printa, îl poți pune în dosarul copilului, îl poți modela împreună cu echipa, astfel încât protocolul să descrie perfect ce urmăriți împreună.
În ABA Step by Step există 5 module, structurate pe arii de abilități. Poți alege informațiile de care ai nevoie pentru a știi ce și cum să lucrezi și pentru a-i informa mai bine și pe părinții alături de care lucrezi în recuperarea celor mici.
Pentru coordonatori
Supervizarea unei echipe de terapie înseamnă training, feedback, ajutor sistematic în implementarea obiectivelor din planul de intervenție. Fiecare obiectiv trebuie scris, explicat, demonstrat și apoi monitorizat. Iar la final, avem nevoie să vedem dacă rezultatele sunt semnificative.
Poți selecta din ABA Step by Step ariile de interes, poți face training mai ușor echipelor tale și cel mai important, poți atașa planurilor tale de intervenție protocoalele de predare, în cel mai detaliat mod.
Materialele din ABA Step by Step sunt mai mult decât o carte și mai mult decât un curs. Sunt o formă mixtă de protocoale practice, scrise, care vin la pachet cu demo explicativ și de aplicare. Practic, 2 în 1.
Cum le poți folosi:
- Direct, atașându-le planurilor de intervenție
- În sesiunile de coordonare, explicând terapeuților cum se lucrează sistematic un obiectiv, fără a le redacta tu
- Atunci când vrei să explici părinților care sunt obiectivele terapeutice și etapele pe care le urmărește echipa
- În training-urile formale din centrul tău
- În sesiunile de brainstorming cu echipele de terapie
- Poți găsi zeci de fișe de notare pe care să le oferi echipei tale sau care să te inspire pentru a face altele similare
- Poți crea rapoarte de evaluare ale obiectivelor direct în platformă, prin care să monitorizezi evoluția acestora. Iar partea extraordinară este faptul că evaluarea este super simplu de realizat și oferă instant un raport grafic drăguț!
Iar noi așteptăm feedback-ul tău, astfel încât să putem adăuga și alte materiale de interes în platformă!