• Pe măsură ce copilul cu autism crește apar și alte tulburări asociate, cum ar fi depresia, anxietatea, fobia socială sau tulburarea obsesiv-comportamentală și toate acestea trebuiesc abordate prin psihoterapie pe parcursul adolescenței. Cum este viața unui adult cu autism?
  • Este posibil ca un tânăr cu autism să devină independent financiar? Există posibilități de angajare?
  • 70% dintre copiii cu autism au și întârziere mentală. Este o cifră îngrijorătoare care ne face să ne întrebăm câți dintre aceștia vor putea avea o viață adultă echilibrată.
  • Care sunt cele 3 categorii de adulți cu autism și care sunt dificultățile pe care le întâmpină aceștia?
  • Primii pași în terapia ABA. Și după terapie ce urmează? Va face copilul meu terapie toată viața?
  • Există suport în România pentru adulții cu autism?
  • Unde se pot adresa părinții acestora pentru ajutor?
  • Există companii incluzive care să le ofere locuri de muncă?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care Anca Dumitrescu a răspuns în interviul de mai jos.

În 2022, estimăm că în România sunt peste 40.000 de copii diagnosticați cu tulburare de spectru autist. Însă nu există nicio statistică, nici măcar estimare, despre câți adulți cu autism sunt. Este din ce în ce mai limpede că este nevoie să ne concentrăm eforturile în a înțelege și găsi soluțiile necesare.

„Credem că este timpul să nu mai ignorăm partea dificilă și stigmatizată a autismului, ci să generăm cunoaștere, înțelegere și soluții. Lipsa statisticilor din România este adesea o piedică enormă în accesarea resurselor financiare necesare.” 

Anca Dumitrescu, președinte Autism Voice.

Și pentru că de peste 15 ani ne este limpede că nu este de ajuns să vorbim despre probleme ci este necesar să lucrăm activ pentru a găsi soluții, pe 17 noiembrie deschidem Institutul Autism Voice, primul centru multifuncțional de cercetare și terapie în autism, unde vom derula programe speciale, dedicate adolescenților și adulților.

Vizionează interviul cu Anca Dumitrescu

Detalii complete despre acest subiect puteți citi aici.