MIT

Existenta profesiei de analist comportamental aduce prejudicii profesiei de psiholog.

REALITATE

Analistul comportamental și psihologul sunt profesii diferite.

Existența profesiei de analist comportamental reglementează domeniul serviciilor ABA în România.

MIT

Odată cu existența profesiei de analist comportamental, psihologii se vor retrage din Colegiul Psihologilor.

REALITATE

Existenta profesiei de analist comportamental și ulterior înființarea Colegiului Analiștilor Comportamentali oferă specialiștilor posibilitatea de a alege profesia conform serviciilor pe care le prestează.

MIT

Psihologul face deja ceea ce își asumă că face analistul comportamental.

REALITATE

Atribuțiile analistului comportamental sunt diferite de cele ale unui psiholog. Curricula de formare are conținut diferit de curricula de formare a unui psiholog.

MIT

Va trebui sa alegem dacă devenim analist comportamental sau psiholog.

REALITATE

O persoană poate avea ambele specializări, la fel cum o persoană poate fi și medic si psiholog.

MIT

Existenta Colegiului Analiștilor Comportamentali este un pericol pentru Colegiul Psihologilor.

REALITATE

Vor exista două organisme de reglementare pentru două profesii diferite. Așa cum Baroul Avocaților nu este un pericol pentru Colegiul Psihologilor, nici Colegiul Analiștilor Comportamentali nu este un pericol pentru Colegiul Psihologilor.

 

Analistul comportamental si psihologul pot lucra impreuna pentru

ANALIST COMPORTAMENTAL PSIHOLOG
Analistul comportamental analizează comportamentul observabil și acționează direct în sensul modificării comportamentelor pe bază ”manipulării” antecedentelor și consecințelor din mediu. Psihologul studiază procesele mentale – analizează modul in care gandesc clienții si ii susține in procesul de schimbare a modului distorsionat de gandire cu scopul identificarii unor moduri functionale de gandire ce ulterior va duce la schimbari in comportament.
Analistul comportamental evalueaza copilul cu autism (si alti pacienti) in toate mediile (observare directa) si face planul de interventie pentru dezvoltarea tuturor abilitatilor deficitare (inclusiv utilizarea toaletei si a utilizarii adecvate a tacamurilor la masa). Psihologul lucreaza cu clientii in cabinet si de cele mai multe ori activitatea lui este limitata la ceea ce se intampla in cabinet.
Realizeaza evaluarea abilitatilor urmarind chestionare extrem de detaliate care analizeaza fiecare comportament OBSERVABIL in parte.

Accentul este pus pe comportamentul observabil, manifestat in medii variate.

Realizeaza evaluarea clinica – testeaza si analizeaza functionarea psihica.

Accentul este pus pe functionarea psihica.

Analistul comportamental este profesionistul care furnizează servicii conexe actului medical constând în realizarea planurilor de intervenție pe baza principiilor analizei comportamentale aplicate.

  • Analistul comportamental este acum ocupatie introdusa in COR.
  • Pe data de 3 aprilie a fost depus proiectul de lege care reglementeaza profesia de analist comportamental si va pune bazele Colegiului Analistilor Comportamentali.
  • Tot in luna aprilie a fost depus si standardul ocupational la ANC.

Aceste 3 demersuri au fost necesare pentru reglementarea profesiei si a domeniului serviciilor ABA in Romania.

Introducerea ocupației in COR si ulterior crearea standardelor pentru a practica profesia de analist comportamental va reglementa foarte multe aspecte deficitare in domeniul serviciilor pentru copiii cu autism in special.