Orice formă de specializare este susținută prin studii, formare continuă și aplicarea eficientă a celor învățate. Pentru că lucrăm într-un domeniu atât de sensibil la abilitățile celor care îi educă pe cei mici, pentru că dezvoltarea armonioasă a copiilor cu tulburări de dezvoltare, TSA, tulburări comportamentale sau alte particularități emoționale se bazează pe cât de eficient și corect aplicăm tehnici și modele de educație, este esențial să învățăm constant, să ne dezvoltăm temeinic cunoștințele despre ceea ce înseamnă profesia noastră și intervențiile terapeutice, să devenim buni profesioniști.

Specialiștii ABA Masters vă recomandă următoarele cărți care vă pot oferi un ajutor real în înțelegerea mecanismelor prin care poate apărea un comportament, prin care se poate modifica acesta, a funcțiilor sale și a modalităților eficiente prin care noi înșine putem să avem un control mai bun asupra mediului și asupra propriilor comportamente.

„Analiza Aplicata a Comportamentului” sau „Cartea Albă” este o lucrare importantă în domeniul ABA, fiind o referință sigură atât pentru specialiști practicieni, profesioniști, studenți, cât și pentru toți cei care din necesitate contextuală, au nevoie să aprofundeze această sferă de cunoaștere.

Autorii cărții, John Cooper, Tim Heron și Bill Heward recunoscuți prin cea mai înaltă distincție pentru excelență în profesie de către Universitatea de Stat Ohio, au pregătit profesorii și specialiștii cheie din domeniul pedagogiei speciale, conduși de principiile filozofice, științifice și tehnologice ale analizei aplicate a comportamentului.

Hai să încheiem un contract – o modalitate pozitivă de a schimba comportamentul copilului deschide un întreg univers care pune accent pe diverse moduri de dezvoltare a unei relații eficiente părinte-copil, precum și un ghid pentru învățarea regulilor sociale și modelarea comportamentului. Instrumentele descrise pot fi folosite cu succes atât cu copiii cu vârsta peste șase ani, cât și cu adolescenți.

Această carte oferă diverse posibilități de identificare a pașilor specifici care ar trebui făcuți în cadrul procesului de automonitorizare a copiilor și, de asemenea, în cadrul procesului de dezvoltare eficientă a comunicării între copil și familia ei.

Cartea poate fi comandată de aici.

MANUALUL DE PREGĂTIRE A INSTRUCTORILOR COMPORTAMENTALI CARE LUCREAZĂ CU PERSOANELE CU AUTISM – JONATHAN & COURTNEY TARBOX

Este în fapt un volum ce nu ar trebui să lipsească din colecția oricărui profesionist ce urmează cursuri de pregătire pentru a deveni instructori comportamentali acreditați. Cartea este una dintre cele patru volume despre autism, publicate de Tarbox, directorul programului masteral ABA din cadrul Universității din California de Sud și director de cercetare la centrul FirstSteps for Kids din California (SUA) și este conexiunea dintre momentul în care ai descoperit motivația de a lucra și cel în care vrei să înțelegi cum să aplici cu eficiență tehnicile ABA pentru a păși într-o specializare cu adevărat utilă pe tărâmul comportamentului uman.

Cartea poate fi comandată de aici.

Motivație și recompensă. Cum să combați autismul cu propriile lui arme, Robert Schramm

Cartea lui Robert Schramm este unul din cele mai bune ghiduri pentru intervenția în autism la domiciliu. Autorul traduce în limbaj accesibil știința care se află la baza celei mai moderne abordări ABA, fiind analist comportamental acreditat (BCBA), cu studii de master în educația specială.

Abilitățile de autoservire la persoanele cu autism. O metoda sistematica de predare, Stephen R. Anderson, Amy L. Jablonski, Marcus L. Thomeer, Vicki Madaus Knapp

Pentru copiii cu autism, abilitățile de autoservire sunt la fel de importante ca abilitățile școlare. Cartea se ocupă de câteva abilități esențiale – mâncatul, îmbrăcatul, toaleta și igiena personală – care sunt absolut necesare pentru independența copilului acasă, la școală și în comunitatea în care trăiește.

Educarea persoanelor cu întârzieri de dezvoltare – Tehnici de bază ale intervenției comportamentale, Ivar Lovaas

Cunoscută și sub numele de „manualul ABA”, cartea este un titlu de referință din domeniul autismului și întârzierilor de dezvoltare. Sunt prezentate programele de început ale tratamentului comportamental și sunt descriși foarte detaliat pașii de lucru. De asemenea, cartea cuprinde și un capitol extensiv dedicat comunicării prin schimb de imagini (PECS).

Ivar O. Lovaas, care a fost profesor de psihologie la Universitatea California din Los Angeles (UCLA), este considerat fondatorul tratamentului comportamental destinat tulburărilor din spectrul autist.

Terapia axată pe COMPORTAMENTELE VERBALE, Mary Lynch Barbera, Tracy Rasmussen

Metoda comportamentului verbal (VB) este o formă de analiza comportamentală aplicată (ABA) care se bazează pe analiza comportamentului verbal, așa cum o face B.F. Skinner și care funcționează foarte bine în cazul copiilor care au abilități minime sau inexistente de limbaj. În această carte, Mary Lynch Barbera se bazează pe propria ei experiență, ca analist comportamental certificat și părinte al unui copil cu autism, pentru a explica metoda comportamentului verbal și modul ei de folosire. Acest ghid oferă instrucțiuni pas cu pas și informații din abundență, despre cum să-i ajutăm pe copii.

Modelarea video pentru copiii mici cu tulburări din spectrul autist, SARAH MURRAY, BRENNA NOLAND

Cartea descrie în mod practic cum decurge procesul de filmare și editare a videoclipurilor personalizate, care pot fi integrate extrem de eficient în terapia de recuperare a copiilor mici cu TSA. Abilitățile care pot fi predate prin intermediul modelării video sunt diverse: sporirea atenției, interacțiunea cu alți copii, îmbrăcatul sau jocul creativ.

Autoarele prezintă trei strategii – modelarea video de bază, auto-modelarea video și modelarea video de tip punct-de-vedere – alături de studii de caz detaliate, care demonstrează fiecare tehnică în parte.

Ghidul complet pentru înțelegerea autismului, Chantal Sicile-Kira

Tulburarea de spectru autist, volum distins de Autism Society of America cu premiul pentru lucrarea excepțională a anului 2005, explică toate aspectele acestei afecțiuni și a fost scris pentru părinți, cadre didactice, îngrijitori și alte persoane aflate în căutare de informații specifice.

Extrem de valoroasă, cartea a fost actualizată pentru a prezenta cele mai recente cercetări și metode de tratament, inclusiv criteriile de diagnostic reformulate pentru DSM-V, și reușește să creeze un tablou cuprinzător a ceea ce înseamnă viața alături de o persoana cu o tulburare de spectru autist (TSA).

Creierul Autist – Să ajutăm mințile diverse să se bucure de succes – Temple Grandin este posibil sa fie cea mai faimoasa persoană cu autism din lume, condiție care afectează unul din 54 de copii (conform raportul CDC 2020). Încă de la nașterea sa, în 1947, înțelegerea acestei condiții a trecut prin mari transformări aducând mai multă speranță că într-un final vom afla mai multe despre cauza și tratamentul acestei condiții.

Îmbinând experiența personală cu noi descoperiri remarcabile, Grandin ne introduce în cercetările genetice și de neuroimagistică care ne arată legătura dintre știința creierului si comportament, ba chiar autoarea ne împărtășește și un scan după propriului său creier pentru a ne arăta care anomalii pot explica simptome specifice. De asemenea, autoarea ne argumentează că pentru a crește și educa copii cu tulburări din spectrul autist trebuie să ne concentrăm pe calitățile lor pentru a încuraja unicitatea lor specifică.